Autofinanciering met slottermijn (doen of niet?)

autofinanciering met slottermijn
U heeft er vast wel eens van gehoord, autofinanciering met slottermijn. Maar wat is het nu precies en hoe werkt het? Ik zal proberen u uit te leggen of het een verstandige zet is om bij het kopen van een andere auto hier van gebruik te maken. U blijft immers met een restschuld zitten waarvan u nu nog niet helemaal zeker weet of u dit wel kunt betalen na een wat langere periode. Aan de hand van een aantal voorbeelden uit de praktijk kunt u zelf zien of u hier gebruik van gaat maken.

Tariefberekening persoonlijke lening   
Door ons gevonden:

Bekijk hier

Min. € 1.500
Max. € 50.000
Kredietbedrag:€2.500€5.000€12.500
Rentevoet:11,9%9,9%8,7%
Jaarlijks kostenpercentage11,9%9,9%8,7%
Looptijd
maanden:
72120120
Termijnbedrag
per maand:
€ 48€ 65€ 155
Totaal krediet:€ 3.454€ 7.757€ 18.495

Waarschuwing vooraf

Bij alle verstrekkers van een speciaal autokrediet kun je zien dat de rente bijna altijd aan de (veel) te hoge kant is. Bij één verstrekker zelfs het dubbele dan wanneer u gewoon geheel zelfstandig bij een apart bedrijf een persoonlijke lening zou afsluiten. Let hier dus goed op. Het kan best handig lijken om voor een krediet te gaan die speciaal voor dit doel is ontworpen. Echter wordt dit vaak niet gedaan om de consument van dienst te zijn, maar eerder om een hogere rente te kunnen vragen. Dit is precies wat er aan de hand is met de autofinanciering met slottermijn. Maar als u alle voors en tegens goed begrijpt kunt u hier gerust gebruik van maken.

Wat is het precies

Op een min of meer deftige manier wordt er gesproken over autofinanciering met slottermijn. Maar eigenlijk betreft het hier huurkoop. De auto wordt immers pas uw volledige eigendom na het betalen van de restschuld. Nu kleeft er aan het woord huurkoop wellicht een wat besmet verleden, maar of dat op dit moment ook nog geldt, dat betwijfel ik. Zolang u maar goed oplet wáár u het krediet afsluit. Doe dit altijd bij een betrouwbare partij met duidelijke voorwaarden en percentages. Ik zal er eens een voorbeeld uitlichten die uitsluitend via een tussenpersoon (b.v. autodealer) kan worden aangevraagd.

Santander bank

Autoverkopers die zijn aangesloten op het Santander systeem kunnen online berekenen wat de termijnen zijn die u gaat betalen en hoeveel de rente gaat bedragen. U kunt dit trouwens zelf ook nakijken om te controleren of er geen te hoge bedragen worden berekend.
huurkoop met slottermijn

Hoe wordt het berekend

In bovenstaande afbeelding ziet u hoe de aanvraag begint. Veel gemakkelijker kan het in dit geval niet. U begint met het invoeren van de prijs van uw nieuwe auto. Vervolgens geeft u op hoeveel u voor uw ´oude´ auto terug krijgt, óf hoeveel u wenst aan te betalen. Als voorlaatste stap geeft u aan wat u aan het einde van de rit wilt betalen, let op, dit bedrag dient in één keer op de vooraf gestelde datum door u voldaan te worden. Bij het laatste veld kiest u de looptijd, 12, 24, 36, 48, 60 of 72 maanden. Heeft u alles ingevuld dan zult u op uw scherm direct een aantal zaken kunnen zien.
resultaat berekeningen

Geen aanbetaling of inruil

Ik heb gekozen voor een auto met een verkoopwaarde van €15.000,- met geen aanbetaling of inruil, een slottermijn van €3.750,- en een looptijd van 60 maanden (5 jaar). U ziet dan het volgende in het resultaat.
Maandtermijn gedurende 60 maanden is €254,-
Jaarlijks kostenpercentage 8,3%
Totale kosten van het door u opgegeven bedrag is €18.937,-.
U kunt dit duur, of goedkoop vinden. Ik vind het wel een feit dat de exacte kosten gelijk duidelijk zijn. Ik kan me niet voorstellen dat u na dit resultaat nog met vragen hier over blijft zitten.

De Autofinancier

Laat ik dezelfde berekening wat betreft aanschaf, looptijd en aanbetaling los op een andere aanbieder op dit gebied (De Autofinancier) dan valt wel direct op dat de rente een stuk lager ligt op 6,8% ongeveer. Ik zie uitsluitend een resultaat voor een langere looptijd van 72 maanden i.p.v. 60 maanden. Een ander, best wel wezenlijk verschil is dat er geen slottermijn kan worden opgegeven en dan verandert het hele aanbod eigenlijk meer naar een persoonlijke lening. Deze kun je dan wat de rente betreft beter en goedkoper ergens anders aanvragen.

Tussentijds verkopen

Heeft u een termijn van bijvoorbeeld 60 maanden (5 jaar) afgesproken en wilt u uw auto na 4 jaar verkopen, dan kunt u met de opbrengst van de auto gemakkelijk de slottermijn betalen. U maakt op deze manier gebruik van een aantal voordelen. Ten eerste houdt u de maandtermijn laag omdat er een fors bedrag als slottermijn wordt aangemerkt, over dit slottermijn betaalt u geen aflossing. Ten tweede kunt u met de verkoop van de auto het slottermijn voldoen. Zo heeft u 4 jaar lang auto gereden met vrij lage kosten.