10 tips voor het financieren van een auto

Ben je van plan om binnenkort een auto te gaan kopen en deze gedeeltelijk, of in zijn geheel te financieren? Lees de 10 beste tips om dit tot een succes te maken. Veel consumenten maken elke keer weer dezelfde fouten als het gaat om het kopen van een auto met een lening. Ik krijg ook steeds weer hetzelfde argument te horen waarom ze deze weg zijn ingeslagen. Met dit artikel probeer ik je te behoeden voor fouten die door andere aspirant autokopers zijn gemaakt. Op deze manier leren we van elkaars fouten en kunnen deze in de toekomst vermijden.

Autolening

Leen verstandig

 Autolening 
Informatie over product:
Rentepercentage: 3,9 - 5,8 %
Kredietbedrag: vanaf €2.500
Starttarief: Geen
Aflossen: 24-180 maanden
Voorwaarden:
Minimale leeftijd: 18 jaar
Boetevrij extra aflossen: Ja
Bereken je autolening
Heb je een BKR notering en kun je geen lening krijgen?
Kies dan voor geld lenen zonder BKR toetsing.
bereken

Een hoop stress

Om te beginnen levert het kopen van een auto (zeker als deze tweedehands is) een hoop stress op. Je moet namelijk met een hoop factoren rekening houden. Deze factoren zijn niet uitsluitend van financiële aard, maar ook van technische aard. Soms lijkt het kopen en financieren van een auto wel meer ingewikkeld dan het kopen van een huis.

Is de koop eenmaal gedaan, dan is er geen weg meer terug. Professionele hulp hoef je bij je aanschaf ook niet echt te verwachten, want elke auto die je wil gaan kopen levert weer verschillende (negatieve) reacties op bij vrienden, familie en kennissen. Alsof iedereen ineens verstand heeft van auto´s en je gaat bestoken met ongevraagde en soms totaal irrelevante adviezen.

Deze adviezen gaan niet alleen over de kwaliteit van de auto, maar ook waar je deze het beste kunt kopen, waar je het beste kunt financieren, enzovoort, enzovoort. Daarom kan ik me voorstellen dat je op een gegeven moment door de bomen het bos niet meer ziet.

Tips auto financieren

Ik hoop dat de hieronder genoemde 10 tips je kunnen helpen bij het nemen van een beslissing. Natuurlijk ga ik het niet over individuele automerken hebben, want iedere consument heeft zo zijn eigen voorkeur voor wat betreft auto´s. 

1. Kies het juiste krediet

Afgezien dat niet elk krediet geschikt is voor het kopen van een auto dien je ook goed op te letten wáár je een autofinanciering gaat afsluiten.

Vaak is het gemakkelijk om dit bij het bedrijf te doen waar je de auto koopt. Echter zijn bij de dealer de voorwaarden niet altijd even gunstig. Dit kan zijn een te lange looptijd, of een te hoge rente. Vaak kun je ook niet vervroegd aflossen zonder een boete te moeten betalen. In veel gevallen wordt je pas eigenaar van de auto als je alles hebt afgelost. Met een persoonlijke lening wordt je direct eigenaar van de auto.

Ook lenen bij je bank is een mogelijkheid, echter ook hier geldt weer dat de rente vaak hoger is dan wanneer je zelf een krediet voor je auto online regelt. Dit kan wel een procenten schelen. Bij een lening van de bank wordt je wel direct eigenaar van de auto.

2. De looptijd van de lening

Het is een trend aan het worden om voor de aanschaf van een auto een steeds langer lopend krediet te verschaffen. Dit heeft voor de verkoper het voordeel dat deze je een lekker laag maandbedrag kan voorschotelen. Je gaat er dan automatisch van uit dat je dit gemakkelijke kunt betalen. Echter hebben we het hier wel over termijnen die kunnen oplopen tot wel 10 jaar. Niemand kan zo lang in de toekomst kijken en is dus niet verstandig om te doen. Wees verstandig en kies voor niet langer dan 5 jaar.

3. Kijk naar de maandelijkse lasten

Met alleen de aanschaf van een auto met bijpassend krediet ben je er natuurlijk nog niet. Er zijn nog een aantal kosten die in het totaalplaatje moeten worden meegenomen. Denk aan een verzekering, onderhoud en belastingen.

4. Leen niet meer dan nodig

Heel verleidelijk om bij en lening voor je auto te kiezen voor een ´extraatje´. Leuk voor de vakantie, dat wel. Maar vergeet niet dat je er vele jaren aan vastzit. Leen daarom niet meer dan wat de auto kost. Kies je er voor om toch wat extra te lenen, om bijvoorbeeld in het onderhoud te kunnen voorzien, open hier dan een speciale spaarrekening voor zodat je dit bedrag apart kunt houden. Doe je dit niet, dan zal het geld ongemerkt door je vingers glippen.

5. Welke kredietverstrekker?

Natuurlijk ga je zelf speuren op het net naar de laagste rente. Op de website van Keurkrediet vind je een aantal betrouwbare aanbieders met een bijzonder lage rente én gunstige voorwaarden. Het aanvragen gaat geheel online en bij goedkeuring wordt het volledige bedrag binnen 24 uur op je eigen rekening gestort. Met dit bedrag kun je dus zelf de auto gaan betalen. Een persoonlijke lening is het meest geschikt voor het financieren van een auto.

6. Waardevermindering

Op het moment dat je je auto koopt zal deze minder waard worden. Houd hier rekening mee en probeer alvast te berekenen hoeveel je auto nog waard is op het moment dat je deze wil gaan verkopen. Mocht je in de gelegenheid zijn om zo nu en dan eens extra af te lossen, doe dit dan! Doe je dit een paar maal per jaar, dan zul je ook merken dat je minder rente gaat betalen, een bijkomend voordeel.

7. Kies de juiste verzekering

Heb je je auto volledig gefinancierd? Kies dan altijd voor een zogeheten all risk verzekering. Gebeurt er dan iets vervelends met de auto, dan heb je in ieder geval geen financiële schade. Heb je daarentegen een gewonde WA verzekering en is het ongeval je eigen schuld, dan kun je diep in de problemen raken. Geen auto meer, maar wel nog steeds de schuld aflossen. Geen prettig idee. Hier kun je een autoverzekering vergelijken.

8. Koop geen auto boven je budget

Het lijkt allemaal zo aantrekkelijk in de showroom. De ene auto is nog mooier dan de andere. Ook de verkoper probeert je over de streep te trekken met lekkere lage maandbedragen. Heb je een bedrag in je gedachte voordat je bij de dealer naar binnen stapt? Houd je hier dan aan en zeg de verkoper ook dat je niet meer wil uitgeven dan wat je voor jezelf aan budget hebt gesteld.

9. Lees de voorwaarden goed

Ik weet het, lezen van voorwaarden is vervelend. Vergeet echter bij het afsluiten van een lening voor een auto dat je daar jarenlang aan vastzit. De punten waar je in de voorwaarden op moet letten zijn:
Looptijd
Rente
Boetevrij aflossen
Eventueel uitstel met afbetalen

10. Vergelijken is besparen

Dat het altijd loont om te vergelijken is de waarheid als een koe. Wees er daarom zeker van dat je de beste lening die bij jou past afsluit. In veel gevallen kun je door een simpele vergelijking tot wel 700 euro besparen. Dat zijn bedragen die zeker de moeite waard zijn.

Autolening

Leen verstandig

 Autolening 
Informatie over product:
Rentepercentage: 3,9 - 5,8 %
Kredietbedrag: vanaf €2.500
Starttarief: Geen
Aflossen: 24-180 maanden
Voorwaarden:
Minimale leeftijd: 18 jaar
Boetevrij extra aflossen: Ja
Bereken je autolening
Heb je een BKR notering en kun je geen lening krijgen?
Kies dan voor geld lenen zonder BKR toetsing.
bereken

Laat je autolening nooit langer dan 5 jaar lopen en sluit altijd een all risk verzekering af!